top of page

Besøg hos og interview med Jørgen Chr. Hansen, Frørup.

Hvornår og hvordan startede dit hønsehold?
Det startede i 1971, og jeg blev medlem af Danmarks

Fjerkræavlerforening for Raceavl og NOOF i 1972. Vi købte

min kones fødehjem og så skulle vi jo have nogle dyr, så vi

fik en masse høns og der var sølvplettede hamborgere

mellem.  Og så kom der nogen og kommenterede de haner

der ikke skulle bruges. Så var jeg i Kogsbølle og købe en

høne ved Niels Nielsen, og så kørte det…


Har du altid haft hamborgere?
Nej, jeg havde i starten danske landhøns og dværg legbar sideløbende med hamborgerne. De plettede har jeg haft siden 1971 og de sorte siden 1975 og så har jeg ikke haft andet siden.


                                      Hvad er det ved hamborgerne du godt kan lide?
                                      Det er jo deres facon og temperament, de er livlige, men alligevel                                           tillidsfulde. Og så kan jeg godt lide at begge køn er tegnede.  Kan                                             ellers også godt lide de store kamphøns, men man må jo begrænse                                       sig, og jeg kan jo ikke undvære de plettede. Til næste år er det 40 år                                       siden jeg udstillede de første hamborgere, så det kan man jo                                                   næsten ikke lave om på.


Hvordan er dine avlsstammer?
Jeg har 5 stammer af hver af sorte og plettede med mellem og 5 høner i hver. Hønerne bliver i samme stamme i flere generationer

Du udstiller med meget flotte resultater – har du nogle tricks du vil ud med?
Tja, arbejdet strækker sig jo over hele året, og så skal dyrene gøres færdige til udstilling. På det tidspunkt skal de have alle deres fine halefjer. De første kyllinger lægges til omkring 1. april. Jeg udvælger løbende og tager de dårlige fra, så jeg bruger de bedste af dem alle. De topper heldigvis over en lang periode, så de kan udstilles fra november til januar uden problemer.
De sorte er sjældne. På Landsudstillingen i 2010 var mine hamborgere de eneste i begge farver, og det var jo lidt ærgerligt.  I Slovakiet i 2009 blev jeg Europamester med de

sorte. Man skal have en kollektion af 4 dyr, hvor begge køn er repræsenteret, og der skal være udstillere fra mindst 3 lande indenfor samme race og farve, for at man kan opnå at vinde. Og så var jeg i Hoya ved Hannover i 2008 til specialudstilling kun for hamborgere, det var en fantastisk tur, tyskerne var så gæstfrie. Jeg havde en hane på 96 points og opnåede mellem 93 og 96 points for mine 10 dyr.
Har også været med i Tjekkiet i ca. 1998 – det gik ikke helt så godt. Vi er mere pernitne i Danmark end f.eks. i Tyskland. Bitakker tager de f.eks. ikke så tungt dernede. Størrelsen kan også variere – vi bremser lidt tidligere end i f.eks. Tyskland. Men principperne og standarden er stort set den samme mellem den Skandinaviske og den Europæiske standard.  Man forsøger at få racerne til at køre efter oprindelseslandets standard.  Til næste år er der Europaudstilling i Leipzig, i 2015 i Frankrig og i 2018 i Danmark. Jeg vil gerne være med på dem alle, det bliver spændende, men det afhænger jo selvfølgelig af helbredet og dyrene.

 


                                        Hvor mange kyllinger lægger du til om året?
                                        Det bliver til omkring 250 – 300. Jeg sorterer hele tiden, så snart                                           man kan se fejl. Spiser kun brystfileterne, da hønsene ikke vejer                                             mere end ca. 1 kg, så der er ikke så meget kød på resten. Sælger                                           også lidt kyllinger/høns, hvis der er nogen der er interesseret.                                                 Men der er ikke så stor interesse for de lette racer som for de                                                 svære.

 

 

 


Du er foreningens rugemester – hvor mange kyllinger

ruger du ud for andre?
Det er meget forskelligt – i år har der endnu ikke været

ret mange æg. Måske er det vinteren, men måske når

der at komme flere i løbet af de næste uger. Ruger med

lav fugtighed, omkring 20% og flytter æggene 18. dagen

til klækkeafdelingen nederst i maskinen.

Hvad vil du anbefale nybegynderen i en race at gøre hvis de vil opnå gode resultater?
Det er bedst at starte med en almindelig race og ikke blande farver. Ensfarvet er godt at starte med – og en race hvor der er mulighed for blodfornyelse. De plettede skal der tålmodighed til, 25 kyllinger er slet ikke nok…
Hvis det er børn skal der hurtigt resultater til. Køb gode avlsdyr /rugeæg eller kyllinger. Man skal hellere købe 30-40 kyllinger og vælge ud fra dem, end købe f.eks. en stamme.

 

Burtræning?
Jeg gør ikke så meget for at træne dyrene – arbejder lidt med hænderne så de bliver tillidsfulde og er vant til det. Før udstillingerne skal de vaskes i hårshampoo i en balje og så skylles de under vandhanen. Tørrer med et håndklæde og så står de og tørrer ved 23-24 grader i fyrrummet og bliver inde en hel uge i bure spåner som holdes rent hver dag. Jeg bruger lidt vaseline til kamme og ben.


Hvis du skulle vælge en anden race, hvad skulle det så være for en? 
Kamphøns, f.eks. Aseel. De er imponerende og fascinerende, men jo også meget kamplystne.


Er du medlem i andre klubber? 
Ja, DFFR, Hamborger klubben, SØM, Vestfyns Fjerkræklub, samt Langelands Fjerkræklub.


Hvad giver det dig at være medlem af klubben/klubberne?
Konkurrencemomenter – samt det sociale.  Jeg kan godt lide at mødes med de mange forskellige hønsefolk og diskutere og drille lidt.


Du er jo også fjerkrædommer, hvor længe har du været det? 
Det har jeg været siden 1977. 


Hvordan bliver man dommer?
Man skal være aspirant i 2,5 år – og skal vise resultater både på lokalplan og landsplan. Man skal på kurser og til eksamen, både teorisk og praksisk. Som det er nu skal man have mindst 3 racer som speciale, jeg har hamborgere, landhøns, italienere og fodbefjedrede dværge. Men på lokaludstillingerne dømmer vi alt. På LU er der specialdommere inden for de forskellige racer. Jeg synes det er sjovt at dømme forskellige racer. Dommerringen består af ca. 75 medlemmer. Tidligere var der 10 klubber og 2 kredse på Fyn. Nu kun er vi kun 4 klubber og ingen kreds, så vi er ikke så meget afsted som tidligere.

Efter vores snak gik vi en tur rundt på den super

velholdte ejendom og så de imponerende rækker af

diplomer og hønsetegninger og malerier, som Jørgen

Chr. samler med stor passion. Bl.a. så vi et bedømmel-

seskort på 99 points, opnået på Europaudstillingen i

1992 i Holland. Det kan man jo ellers slet ikke få…


​Den store gamle rugemaskine er imponerede – og de smarte kunstige kyllingemødre bygget af en gammel fryser, da var jeg helt solgt, totalt smart! Og selvfølgelig fyldt med yndige små gule og sorte daggamle kyllinger. Vi så hønsestaldene, smarte, lyse og enkle – og så selvfølgelig de utroligt kønne høns og haner. Den spændende landbohave og husets skønne beliggenhed ud til de åbne marker måtte jeg også beundre.
Jeg kan godt forstå at Jørgen Chr. opnår så flotte resultater, for han er en meget grundig og pertentlig mand, som tillige er meget rar og venlig, og gerne øser ud af sin erfaring.  Og jeg blev en oplevelse rigere, tak fordi jeg måtte besøge dig, Jørgen Chr.!

bottom of page